Vaccineren bij de hond

Een vaccinatie is een belangrijke manier om besmettelijke ziektes te voorkomen. De vaccinatie bereid het lichaam voor op mogelijke ziekteverwekkers waardoor het immuunsysteem van de hond in actie kan komen. Voor het juiste effect is het belangrijk dat de hond met regelmaat wordt gevaccineerd. Er zijn 2 manieren. Je kan het standaard schema volgen of je kan de hond laten titeren.

Het vaccinatie schema: 

Wat is titeren?
Bij titeren wordt er bloed afgenomen en onderzocht hoeveel antilichamen de hond in het lichaam heeft.  Bij het titeren kan er alleen getest worden op antilichamen van de volgende ziektes: 

  • Hondenziekte 
  • Besmettelijke leverziekte
  • Parvo 

Dat houdt in dat u de hond tegen de ziekte van Weil en de Kennelhoest nog jaarlijks moet vaccineren. Ook de Rabiës wordt niet getest, mocht de hond naar het buitenland gaan, is het noodzakelijk om deze elk 3 jaar te vaccineren. 

Zoals u in het schema gezien heeft, ziet u dat de vaccinatie Hondsdolheid pas met 12weken gevaccineerd mag worden. De rabiës moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven zijn. Deze is nodig om de grens over te mogen. Daarom mag en kan een buitenlandse hond/pup dan ook pas met 15 weken de Nederlandse grens over. 

Wij stellen deze regel dan ook scherp aan. Wij hebben besloten dat als een pup/hond uit het buitenland komt, pas welkom op de club is als hij minimaal 15 weken oud is

Komt uw hond/pup uit Nederland dan is hij bij ons welkom tussen de 10 en de 12 weken. Omdat bij ons goed gecontroleerd wordt of de honden juist gevaccineerd zijn, is de kans op een besmetting kleiner. 

Let daarentegen wel goed op uitlaatveldjes waar vele ontlasting te vinden is! Ook met onbekende honden moet u rekening houden, ze dragen immers geen zichtbare sticker of ze gevaccineerd zijn. 

Heeft u verdere vragen? Brenda is paraveterinair en anders kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Tiel-Drumpt voor meer informatie. 

×