Tuig of een halsband?

Voorheen hadden wij een voorkeur dat honden een halsband moesten dragen tijdens de training. Er is bewezen dat tuigjes voor sommige honden (situaties) gezonder is dan een halsband. 

Wat veel mensen denken en hopen, is dat een tuig het trekken aan de riem oplost. “Helaas” is dit niet het geval en is een training/samenwerking de enige manier om het trekken te verhelpen en wat vooral belangrijk is: een band samen opbouwen! 

Honden die veel trekken aan de riem of altijd in de halsband hangen, kunnen letsel oplopen in hun nek en rug. Als een hond pijn ervaart, kan het gedrag veranderen wat vaak ongewenst is. 

Voor deze situaties neemt een tuig de belasting af van uw honds nek. Nogmaals… het neemt niet het trekken aan de riem af! 

Na deze inzichten hebben wij besloten dat alle honden bij ons mogen trainen zowel met een tuig of halsband. Echter let wel goed op bij het aanschaffen van een tuig wat uw doelstelling is. Wij raden bij ons op de club een Y-tuig aan. Deze belemmert geen gewrichten waardoor de hond op zijn gemak zal zijn.

*Mocht de instructie het verstandig vinden om welke reden dan ook toch een halsband adviseren, zal dat ook besproken worden met de eigenaar van de hond* 

Er zijn zoveel soorten en kleuren tuigen! Daarom alvast wat tips.

  • kijk goed of het tuig niet in de oksels schuurt.
  • kies de juiste maat zodat de hond comfortabel en veilig in een tuig zit. 
  • Ieder tuig heeft zijn eigen doelstelling. Hierbij kunt u denken aan canicross, speuren of gewoon wandelen. Kijk wat het beste bij u en de hond past. 

Heeft u vragen wat het beste bij uw situatie matcht? Stel ze gerust bij een van onze instructeurs/instructrices. 

Voor meer informatie over tuigjes kunt u kijken op: http://www.allergie-bij-honden.nl/welk-tuig-kiezen-voor-je…/

×